E-invoicing verplicht vanaf 2026 !
Date: 13 oktober 2023
|
Posted by:

Een e-factuur is een elektronische factuur die in een gestructureerd formaat wordt aangeleverd en automatisch wordt verwerkt. E-facturatie is de automatisering van het factureringsproces van a tot z, vanaf de uitgifte door de leverancier tot de betaling en de archivering door de klant. Een e-factuur bevat alle vereiste gegevens op een vaste plek met een eigen codering, waardoor het mogelijk is om deze automatisch te verwerken. Dit bespaart tijd en moeite bij het handmatig opstellen van facturen en minimaliseert fouten in de financiële administratie.

In België zal elektronische facturatie binnenkort verplicht zijn voor alle bedrijven. De FOD BOSA neemt verschillende maatregelen om de overstap naar elektronische facturering in België te bevorderen.

In een B2B-context is het gebruik van een facturatiepakket een belangrijk hulpmiddel om de financiële administratie van uw bedrijf te stroomlijnen. Een facturatiepakket biedt verschillende voordelen, waaronder:

  1. Tijdbesparing: Met een facturatiepakket kunt u snel en eenvoudig professionele facturen maken en verzenden. Dit bespaart u tijd en moeite bij het handmatig opstellen van facturen.
  2. Efficiëntie: Een facturatiepakket kan u helpen bij het automatiseren van routinetaken, zoals het bijhouden van betalingen en het genereren van rapporten. Dit kan uw bedrijfsvoering stroomlijnen en de efficiëntie verhogen.
  3. Nauwkeurigheid: Facturatiepakketten zijn ontworpen om fouten te minimaliseren en de nauwkeurigheid te verbeteren. Dit kan helpen bij het voorkomen van fouten in de financiële administratie en het minimaliseren van vertragingen in betalingen.
  4. Kostenbesparing: Door gebruik te maken van een facturatiepakket kunt u kosten besparen op administratieve taken en personeelskosten.

Het gebruik van een facturatiepakket is vooral belangrijk in de context van elektronische facturatie, die binnenkort verplicht zal zijn voor alle bedrijven in de Europese Unie. Elektronische facturatie biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele papieren facturen, waaronder:

  1. Snelheid: Elektronische facturen kunnen sneller worden verzonden en ontvangen dan papieren facturen, waardoor betalingen sneller kunnen worden verwerkt.
  2. Nauwkeurigheid: Elektronische facturen zijn minder foutgevoelig dan papieren facturen, omdat ze minder handmatige invoer vereisen.
  3. Kostenbesparing: Elektronische facturen zijn goedkoper dan papieren facturen, omdat er geen kosten zijn voor papier, drukwerk en verzending.

Kortom, het gebruik van een facturatiepakket is essentieel voor elk bedrijf dat efficiëntie, nauwkeurigheid en kostenbesparingen wil realiseren in hun financiële administratie. Het is vooral belangrijk in de context van elektronische facturatie, die binnenkort verplicht zal zijn voor alle bedrijven in de Europese Unie.

Meer info vind u op https://efactuur.belgium.be/nl/article/e-facturering-wat-houdt-het-precies

Hoe elektronisch factureren? Als u vanaf 01.01.2026 uw facturen elektronisch moet bezorgen, volstaat het niet langer om uw factuur bv. te scannen en als pdf-bestand aan een e-mail toe te voegen. U moet daarentegen werken met een zogenaamde XML-factuur die voldoet aan de Europese norm (PEPPOL – ‘Pan-European Public Procurement On-Line’) en die aangeleverd wordt volgens de Peppol-afspraken. PEPPOL is een protocol en netwerk waarmee bedrijven en overheden in heel Europa facturen op een veilige manier real-time kunnen uitwisselen.

Tip. B2B Tax Advisors kan u meer informatie geven om van start te gaan met digitale facturatie.

Contacteer ons voor meer info