Een fiscaalvriendelijk eindejaarsgeschenk voor uw zakenrelaties
Date: 5 november 2023
|
Posted by:

U wilt uw zakenrelaties verrassen met een eindejaarsgeschenk. Hoe zit dat dan met de aftrekbaarheid van die kosten en kunt u de btw recupereren?

Algemene regel: 50% aftrekbaar. In principe is een eindejaarsgeschenk dat u aan uw klant, leverancier of tussenpersoon geeft, voor 50% aftrekbaar (art. 53, 8° WIB 92) , voor zover de waarde ervan niet hoger is dan € 250 (incl. btw). Geeft u meer dan € 250, dan is dit geschenk voor de fiscus een voordeel alle aard, waarvoor u een fiche 281.50 moet opstellen en waarop uw zakenpartner dan privé belast wordt. Let wel, die grens van € 250 geldt per genieter op jaarbasis, niet per geschenk.

Reclameartikelen: 100% aftrekbaar. Reclameartikelen zoals pennen, sleutelhangers, kalenders, paraplu’s, … zijn voor 100% aftrekbaar. Het reclameartikel moet een geringe waarde hebben en uw benaming moet er opvallend en blijvend op staan. Het moet de bedoeling zijn om uw onderneming naambekendheid te geven, wat wil zeggen dat u zich beter niet beperkt tot een paar klanten. Een mooie pen met uw benaming op kost u zo na belastingen minder dan een pen die u aan uw klant schenkt zonder benaming.

Let op! Wijn, champagne, pralines, enz. verpakt in een doos met het logo of de naam van uw onderneming op, komen niet in aanmerking voor de 100%-aftrek, ook niet als ze een geringe waarde hebben. Er is immers voor de fiscus geen sprake van een blijvende benaming omdat het gaat om verbruiksgoederen (Comm. IB nr. 53/157) . Geeft u een dergelijk geschenk, dan is dat dus maar voor 50% aftrekbaar.

Hoe zit dat met de btw? Als het geschenk minder dan € 50 (excl. btw) kost, is de btw voor 100% aftrekbaar. Een cadeau van € 49,99 (excl. btw) kost u dus ook € 49,99. Koopt u een cadeau van € 50 excl. btw, dan is de btw helemaal niet aftrekbaar. Bij een btw-tarief van 21% kost uw cadeau dan € 60,50. Die ene eurocent meer kost m.a.w. € 10,51 meer.

Tip. Voor reclameartikelen is de btw 100% aftrekbaar.

Let op! De btw is niet aftrekbaar voor rookwaren en geestrijke dranken (> 22°). Voor wijn, porto en champagne kunt u dus wel 100% btw recupereren, zolang u maar onder de € 50 (excl. btw) blijft.

👉  Zolang uw eindejaarscadeau niet meer dan € 250 (incl. btw) kost, is het niet belastbaar bij uw klant en voor 50% aftrekbaar voor u. Door een reclameartikel met blijvend logo van minder dan € 50 (excl. btw) te schenken, kunt u wel 100% als kost in aftrek nemen en ook de btw voor 100% recupereren. ©

Contacteer ons voor meer info